Υλικά
1/2 κιλό βλίτα
3 κολοκυθάκια μεσαία
2 καρότα
1 πατάτα
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
2 κ.σ. μαϊντανό
20 τσακιστές ελιές πράσινες
1/2 κ.γ. Θυμάρι
Ξινομυζύθρα (κατά βούληση)
6 κ.σ. Ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
Αλάτι χοντρό
Για τα κρουτόν
2 φέτες χωριάτικο ψωμί
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. ρίγανη
Εκτέλεση
Καθαρίσουμε πλένουμε τα βλίτα, τα καρότα, την πατάτα και τα κολοκυθάκια. Βάζουμε σε κρύο αλατισμένο νερό τις πατάτες, τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τα βράζουμε για είκοσι περίπου λεπτά, στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα βλίτα και βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά. Στραγγίζουμε και περιμένουμε να κρυώσουν.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και αφού κόψουμε σε μπουκίτσες το ψωμί μας, το τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Στο τέλος το πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 στο γκρίλ και καίμε τις πιπεριές Φλωρίνης μέχρι να φουσκώσει η φλούδα τους την οποία και αφαιρούμε.
Στην συνέχεια βάζουμε σε ένα μπόλ τα βλίτα και προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ ξύδι, αλάτι, ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο και το κολοκύθι. Πασπαλίζουμε με μαιντανό, προσθέτουμε τις ελιές, τα κρουτόν και την ξινομυζήθρα. Θυμάρι, αλάτι, ρίγανη το υπόλοιπο ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.