Τουρλού λαχανικών με τραχανά και μυζήθρα αμαριου

Υλικά

1 μελιτζάνα
3 πατάτες
2 κολοκύθια
200 γρ. κίτρινη κολοκύθα
2 πιπεριές κέρατο
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 κρεμμύδια
1 σκ. σκόρδο
8 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μαραθόριζα
½ κ.γ. ρίγανη
½ ματσάκι μαϊντανό
¼ ματσάκι μάραθο
αλάτι
πιπέρι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
2 ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ
Ένα φλιτζάνι τραχανά ξινό ή ξινόχοντρο
1 κ.σ. μυζήθρα για κάθε πιάτο

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά μας .Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομένο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά μας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Τα αδειάζουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε τον τραχανά ή τον ξινόχοντρο και ανακατεύουμε πάλι.

‘Όταν ολόκληρώσουμε με τα λαχανικά στο ταψί προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ραντίζουμε λίγο έξτρα ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60λεπτά ίσως και παραπάνω, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ανάβουμε το γκριλ για να πάρει χρώμα. Αφού σερβίρουμε βάζουμε πάνω στο τουρλού μας “τσιμπιτά” μυζήθρα και φρέσκο ελαιόλαδο.

Μυστικά!

Προσέχουμε πως κόβουμε τα λαχανικά μας. Αυτά που θέλουν περισσότερο χρόνο για να ψηθούν τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και αυτά που θέλουν λιγότερο χρόνο για να ψηθούν σε μεγαλύτερα.

Θα σας δώσω πόσο κόβουμε τα λαχανικά μας για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα μέσα στο ίδιο ταψί:

Μελιτζάνα σε ροδέλες 3 εκ.

Πατάτα σε ροδέλες 2 εκ

Κολοκύθι σε ροδέλες 3εκ.

Πιπεριές ολόκληρες

Κρεμμύδι σε ροδέλες 1 εκ.

Ντομάτες ροδέλες 5 εκ.

Κοκλοκύθα σε κομμάτια 5 εκ.

Μαραθόριζα σε λεπτές φέτες