Υλικά
1 κιλό κιμά ανάμεικτο
2 μεγάλα κρεμμύδια περασμένα στον τρίφτη
150 γρ. κατσικίσια γραβιέρα Αμάρι τριμμένο
1 αυγό
80 ml ξίδι
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
8 ντομάτες φρέσκες καλογινωμένες περασμένες στον τρίφτη
1 κ.σ. πελτέ
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
λίγο ξερό βασιλικό
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα τα υλικά και τα πλάθουμε με τον κιμά. Δημιουργούμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα αλευρώνουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει και φροντίζουμε να είναι περίπου ένα δάχτυλο. Όταν κάψει το λάδι μας αρχίζουμε και τηγανίζουμε τους κεφτέδες 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Παράλληλα σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε ένα-δύο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας περίπου 20 λεπτά. Όταν ολοκληρωθεί το τηγάνισμα των κεφτέδων, τους βουτάμε στην σάλτσα και τους αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές. Στη φωτογραφία είναι με ρύζι basmati που είναι ιδιαίτερα αρωματικό.